Botulisme (Pølseforgiftning)

Botulisme er en meget alvorlig og ofte dødelig sygdom hos heste. Botulisme skyldes en forgiftning med et toxin, der dannes af bakterien Clostridium botulinum. Bakterien findes i jord og afføring fra dyr, under iltfrie forhold danner bakterien et toxin. Når hesten spiser dette toxin, virker toxinet som nervegift. Den hyppigste smittevej sker via fodring med wraphø. Er der kommet døde dyr eller jord med i en wrapballe, er der risiko for at der er Clostridium botulinum til stede. Når wrapballen pakkes ind i plastik skabes et iltfrit miljø, hvor bakterien trives rigtig godt og danner store mængder toxin.

Symptomer på botulisme

Toxinet påvirker nervesystemet og medfører gradvist lammelser. Lammelserne starter i muskulaturen og til sidst lammes hestens åndedrætsmuskulatur. Toxinet påvirker nervefunktionen på en sådan måde at musklerne bliver slappe i modsætning til stivkrampe, hvor musklerne bliver stive.

  • Muskelsitren
  • Svaghed
  • Synkebesvær
  • Tyggebesvær
  • Tungen kan hænge ud af munden
  • Til sidst ligger hesten ned

Diagnose
Dyrlægen stiller diagnosen på baggrund af de kliniske symptomer, samt historik omkring fodring. Toxinet er meget vanskeligt at påvise, men man kan forsøge at analysere det wrap, hesten har fået.

Behandling af botulisme

Generelt er prognosen for en hest med botulisme dårlig. Man giver understøttende behandling dvs. væsketerapi og evt. sondefodring.

Forebyggelse af botulisme

Sørg for at holde grundig kontrol med wraphø, det gælder både indpakning og opbevaring. Har man mistanke om, at en wrapballe er forurenet med jord eller dele af døde dyr, bør hele ballen kasseres.