Benstillingsproblemer hos føl

Mange føl kommer til verden med benstillingsfejl. Heldigvis retter langt de fleste sig selv inden for de første leveuger. Der er dog en vis andel, som ikke retter sig selv, hvilket resulterer i at, føllet/hesten resten af livet vil have en uhensigtsmæssig benstilling. I værste fald kan dette resultere i nedsat holdbarhed. Desuden vil en benstillingsfejl få betydning i forbindelse med kåring, salg og forsikring.

Såfremt der gribes ind i tide, kan langt de fleste benstillingsfejl rettes i samarbejde med dyrlæge og smed.

Benstillingsproblemer kan forekomme både på for- og bagben og både i tåregionen og i forknæ- og haseregionen. Særligt benstillingsfejl i tåregionen kræver meget tidlig korrektion. Dette skyldes, at vækstlinierne i tåen lukkes allerede ved 2½-3 måneders alderen. Er vækstlinierne først lukket, er korrektion ikke mulig. Vækstlinierne i forknæ og haser lukker senere, men da stillingsfejl højt oppe på benet ofte påvirker benstillingen i tåen, bør korrektion af disse også foretages hurtigst muligt.

Sådan foregår udbedring af bestillingsproblemer

Såfremt benstillingsfejlen opdages i tide vil en korrektion typisk ske via et tæt samarbejde mellem dyrlægen og smeden. Korrektioner kan foretages ved hjælp af bl.a. beskæring, anlæggelse af kunsthorn, bandagering, smertestillende medicin og kontrolleret motion.

Opdages benstillingsfejlen for sent, kan det resultere i, at føllet udvikler lidelser, som kræver operation.

Er du i tvivl om dit føl står rigtigt på benene, spørg da din dyrlæge eller smed til råds, gerne inden for føllets første 3 leveuger.


På billedet nedenunder ses et føl før og efter korrigering.