Inseminering af hest

Hos Hestedyrlægerne Ribe har vi indgående erfaring med reproduktion, og herunder inseminering af heste. Vi følger din hoppe fra insemineringen, og helt til føllet kommer til verden. Hvis du ønsker at få din hoppe insemineret, så er det en god ide, at du registrerer, hvornår din hoppe er i brunst, og hvor lang tid brunsten varer.

Det mest optimale tidspunkt at inseminere hesten på er 12-24 timer før ægløsning, så sædcellen har tid til at svømme op i æggelederen.

Inseminering af hoppen med kølesæd

Ved inseminering med kølesæd fortyndes sæden efter tapning, så den kan tåle at blive kølet ned. Den nedkøles efterfølgende over tid til 5 grader og kan herefter holde sig i ca. 24-48 timer. Vi kan stå for inseminering med kølesæd hjemme hos dig eller på klinikken.

Inseminering af hoppen med frostsæd

Vi kan også tilbyde inseminering med frostsæd, som både har ulemper og fordele ift. kølesæd. I forhold til hingsten er en klar fordel ved frostsæd, at man kan fremstille den på alle tider af året, og konkurrencer og tapning kan således planlægges, så de ikke går ud over hinanden. Fordelen i forhold til hoppen er, at du kan have sæden klar, når hoppen kommer i brunst.

Ulempen ved frostsæd er, at det er dyrere at fremstille og transportere. Inseminering med frostsæd skal ske så tæt på ægløsningstidspunktet som muligt, og for at ramme dette tidspunkt skal hoppen scannes hver 6-8. time døgnet rundt. Det er med til at gøre det dyrere at få insemineret sin hoppe med frostsæd. Vælger du inseminering med frostsæd, anbefaler vi, at din hoppe bliver opstaldet her på klinikken.

Har du spørgsmål vedrørende inseminering af din hest, så sidder vi hos Hestedyrlægerne Ribe altid klar til at hjælpe. Du kan kontakte os på: +45 40 28 10 61. Er du nysgerrig på priserne for inseminering af din hest, kan du ligeledes kontakte os på dette nummer, så fortæller vi gerne mere.