Mundhuleundersøgelse og tandrasp
Hos Hestedyrlægerne Ribe går vi meget op i, at hesten har de mest optimale betingelser for at yde sit bedste. Det indebærer, at hestens tænder holdes ved lige, så den kan tygge og fordøje sit foder korrekt, samt at den ikke generes ved at have bid i munden.
Vi anbefaler, at ungeheste får foretaget en fuld mundhuleundersøgelse når de er ca. 3 år, eller før man begynder tilridning. Det gør man for at kunne fjerne eventuelle ulvetænder der kan sidde i vejen for biddet. Herefter er anbefalingen, at alle heste får en grundig mundhuleundersøgelse en gang årligt, og nogle vil have behov oftere, hvis de har særlige problemer.
Vi bedøver altid hesten og anvender altid mundspærre, spejl/kamera og lys, så vi kan undersøge hele mundhulen. På den måde opdager vi ikke kun tandspidser, tandkroge og ulvetænder, men også de mindre detaljer så som foderpakninger, huller i tænderne etc., som kan være til stor gene for hesten.
Et årligt tandeftersyn er ikke kun vigtigt for at holde øje med at der ikke er opstået problemer siden sidste mundhuleundersøgelse. Det er også vigtigt for at undgå at der opstår problemer.
Hestes tænder er nemlig meget mere mobile end os menneskers, og derudover bryder de også langsomt frem i løbet af hestens liv, og bliver i takt med dette også slidt ned. Det kan betyde at hvis hesten har blot en smule ujævnt slid, så kan vi ved hjælp af korrekt tandrasp rette disse bittesmå ujævnheder op løbende.
Hvis disse ujævnheder derimod ikke bliver holdt til et minimum ved årlige eftersyn, så vil de vokse sig større, og hurtigt vil hesten kunne have store problemer som ikke er lige til at rette op. Det kan fx være tænder der bryder ud af tandrækken og bliver skæve, eller at der opstår mellemrum imellem nogle tænder, som vil medføre foderpakninger, som i værste fald kan grave sig ned og give rodbetændelser, så eneste løsning er at trække tanden ud.
Vidste du? 💡
Vidste du... at fordi heste af natur er flugtdyr, så vil de helst ikke vise tegn på svaghed.
Det betyder at selv grimme tandsygdomme, viser heste ofte ikke tegn på.
Ofte vil en hest som har fx en rodbetændelse i en kindtand, blot tygge med den anden side, og derfor opdager man som ejer ikke at hesten tygger anderledes eller har anden appetit, på trods af at hesten har alvorlige tandsmerter.
Det samme gælder hvis hesten har en flækket tand, eller andre smertefulde lidelser. Hvis hesten har mulighed for at spise videre uden at vise tegn på smerte, så gør de dét. I naturen ville mindre indtag af føde betyde mindre energi og kræfter, og dermed ville de blive lettere ofre for rovdyr. Så ofte er det sidste en hest vil give op på, at spise sin mad.
Skånsom tandbehandling
Hos hestedyrlægerne Ribe råder vi over moderne elektrisk tandudstyr, hvilket medvirker til en skånsom og hurtig tandbehandling af din hest.
Såfremt vi finder ting, der kræver yderligere behandling, fx. frakturerede tænder, huller i tænderne, store foderpakninger eller sygdom i hestens fortænder (EOTRH), råder vi over mobilt røntgen, og har derfor mulighed for at vurdere tændernes tilstand med røntgen. På den måde finder vi ud af med sikkerhed, hvilke tænder der skal blive og hvilke tænder der skal extraheres.

Tilfælde af EOTRH
Udvidede undersøgelser og behandlinger
Ved den almindelige mundhuleundersøgelse kigger vi hele munden igennem.
Vi kigger selvfølgelig efter om hesten har spidser, kroge og ubalancer i sit slid, som er det de fleste hesteejere tænker på når de bestiller en mundhuleundersøgelse.
Men der kan altid, også på heste som har fået tjekket tænder årligt hele deres liv, opstå andre problemer. Det kunne fx være:
- Ulvetænder - de findes selvfølgelig primært hos yngre heste, men ind imellem finder vi dem hos ældre heste, og ofte skaber disse problemer for hesten og dens samarbejdsvilje under ridning
- Tænder som har knækket større eller mindre stykker af
- Diastemer (mellemrum mellem tænderne) - hvor foder kan mase sig ned og skabe både infektion og store smerter for hesten
Afhængig af hvad vi finder ved mundhuleundersøgelsen, så har vi alt udstyr til rådighed, som der ellers kunne blive brug for, for videre diagnosticering:
- Vi råder over mundhulekamera, som kan hjælpe os til at se mindre (men vigtige!) detaljer tydeligere, end vi kan se med spejl. Dette kan være en stor hjælp, hvis der er fund udover det normale, som skal vurderes om de har betydning for hesten eller ej, fx huller i tænderne, eller hvis vi skal vurdere om en knækket tand har involvering af nerven eller ej.
- Vi råder over mobilt røntgen, som vi kan tage med ud og tage røntgenbilleder i stalden, i hestens vante omgivelser, og på denne måde vurdere om der er fx rodbetændelse i en tand
- Vi råder derudover også over udstyr til at trække alle typer tænder ud, og skulle noget stå i vejen for at tanden kan tages ud igennem munden, så kan vi også tilbyde at lave en operation, hvor tanden tages ud vha et lille hul i kinden, hvorigennem vores instrumenter kan arbejde omkring tanden.