<

Muk30-08-2016 - 13:03

Læs her om gode råd omkring muk

Muk, kodeleds dermatitis, mud fever - kært barn har mange navne.
Som I hesteejere nok allerede ved, så er muk en af de hyppigste lidelser, hestene døjer med her om vinteren. Grundet det danske vintervejr er det svært at holde foldende tørre, og mudder er stort set en selvfølge på hesteben 🐎


Men hvad er muk egentlig? 
Muk er en lidelse, der har mange forskellige årsager herunder bakterier, svampe og mider. Disse agens kommer til deres ret, når hudens normale barriere nedbrydes, hvilket kan ske når huden bliver våd eller hvis der kommer små læsioner.  


Hudbarrieren 
Hudens egen forsvarsmekanisme består af et fedtlag, der ligger mellem hudcellerne og danner en barriere, så bakterier og andet ikke kan trænge ind. Det er derfor vigtigt at have fokus på en god hudbarriere, da hesten ellers vil få muk igen og igen. Hudbarrieren stresses og ødelægges ved gentagen fugt, udtørring, inflammation, infektion og allergi. Pelsen er med til at danne en barriere, mens maskinklipning ofte påfører huden en irritation samtidig med, at der kan opstå mikrolæsioner. Ligeledes kan gamacher og klokker påføre let irritation til huden. Fugt ødelægger hudbarrieren, hvad enten det er fugt på en våd fold eller det er i forbindelse med vask, da det fjerner fedtlaget. 
Muk starter som oftest i kodebøjningen, hvilket skyldes, at de her danner hudfolder (hver gang de løfter benet), som skaber et godt miljø for bakterier. Samtidig er der i dette område større risiko for, at huden sprækker, hvis den ikke holdes blød og smidig. Det er derfor vigtigt, at man har særlig fokus på dette område i forhold til forebyggelse, og her skal man huske, at hudbarrieren er nøglen til forebyggelse.


Forebyggelse af muk 
• Undgå maskinklip og daglig vask af raske ben
• Børst og tør i stedet benene
• Vask kun ved mudder og sørg efterfølgende for at tørre benene grundigt
• Forebyg med fugtgivende og antibakterielt middel på huden især i kodebøjningen (MK-salve, Muddy-Marvel barrier creme, alcogel)


Behandling
Der findes enormt mange gode råd samt behandlingsforslag til muk, herunder honning, iod, biotex osv! Vi anbefaler dog, at man dagligt nænsomt fjerner skorperne samt vasker med en shampoo, der indeholder klorhexidin. Ved vedvarende muk skal man bruge en shampoo med 2-4% klorhexidin. Det er vigtigt at få fjernet så mange skorper som muligt, da agens sidder indenunder og er beskyttet, hvorved vask og behandling ikke har nogen effekt. Dertil er det også vigtigt, at skorperne opløses og fjernes skånsomt, da man ellers påfører huden mere skade og inflammation, der yderligere forværrer hudbarrieren og infektionen. Til dette skal der anvendes et produkt med keratinolytisk effekt dvs. skorpe opløsende. Det kan anbefales at klippe hesten i området, så det er lettere at fjerne skorper og produkterne derved kommer ordentligt ind og virker.
Efter vask er det vigtig at få tørret området godt op, og holde det tørt. Brug gerne et frottehåndklæde eller hårtørrer på lav varme så det angrebne område bliver helt tørt. Der sluttes af med antibakterielt og fugtgivende middel til hudbarrieren. Man kan påføre zinkcreme inden hesten lukkes på fold for at lave en tør og beskyttende hinde. Vær dog opmærksom på, at zink virker udtørrende på huden.


Produkter
Muddy Marvel har en komplet serie til muk med skorpe opløsende, desinficerende vask samt antibakterielt og fugtgivende middel.
http://www.hestedyrlaegerne-ribe-shop.dk/shop/muddy-marvel-komplet-306p.html
Du kan finde flere produkter på vores webshop til behandling af muk.

 

I visse tilfælde kan det dog være nødvendigt med en antibiotikabehandling og/eller steriodbehandling.

 

OBS
Det, der er vigtigt at huske på er, at årsagen til muk er talrige, og ofte er det en kombination af agens. Derfor kan behandlingen variere fra hest til hest. Er du i tvivl om din hest har fået muk, er du velkommen til at kontakte os.

<